ANKARA İLİ SEÇİM BEYANNAMESİ

ANKARA İÇİN EN DOĞRUSU SUAT KILIÇ”

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK

  1. Ankara’da bizden önce yapılan iyi işlere sahip çıkacağız, yarım kalanları tamamlayacağız.
  2. Mamak Çöp Döküm Alanını Ankara’nın dışına çıkaracak ve alanı rehabilite edeceğiz. Mevcut durumda Bala ve Elmadağ ilçelerinin çöplerinin dökümü için kullanılan ve mevzuata aykırı olarak, çöplerin enerjisinin alınmasının ardından posasının gömülme işlemi yapılan bu tesisin oluşturduğu kötü koku ve diğer çevre sorunlarını ortadan kaldıracağız.
  3. Tatlar Atık Su Artıma Tesisinin kapasitesini artıracağız. Günlük arıtma kapasitesi 760.000 m3 olan tesis, günlük 1.250.000 m3 atık suyu bulunan Ankara için yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla her gün yaklaşık 500.000 m3 kanalizasyon suyu herhangi bir işleme tabi tutulmadan Ankara Çayı’na akıtılmakta ve adeta Ankara’yı ortadan ikiye bölen Ankara Çayı aracılığıyla tarım arazileri bu kirli su ile sulanmaktadır. Atık sular, Ankara Çayı’ndan, Sakarya Nehri’ne, sonrasında ise Ömerli Barajı’na kadar ulaşmakta ve geniş bir coğrafyadaki insanımız ve tarım arazilerimizi etkisi altına almaktadır. Bu kirli sudaki ağır metallerin, tarım ürünlerine geçmesiyle, arıtılamayan suyun insan sağlığına olumsuz etkileri söz konusu olmaktadır. Yapacağımız yeni yatırımlar ile Tatlar Atık Su Artıma Tesisinin kapasitesini artıracak ve Ankara’nın atık sularının tamamının arıtılmasını sağlayacağız.
  4. Ankara’nın sınırlarına kadar dayanmış taş ocaklarını kapatacak, Ankaralıları toz bulutlarından kurtaracağız. Vahşi şekilde maden alınıp bırakılmış bu maden ocaklarını rehabilite ederek rekreasyon alanlarına dönüştürülmesini sağlayacağız.
  5. Söz verilmiş ancak hayata geçirilmemiş olan bisiklet yolları projelerini hızla hayata geçirerek, Ankara’nın ana ulaşım yollarına bisiklet, e-bisiklet ve scooter kullanımı içim özel yollar inşa edeceğiz.
  6. Ankara’nın gelişen şartlarına ve yeni konut ve sanayi projelerimize uyumlu bir ulaşım altyapı hizmeti sunmak amacıyla, “Yeni Çevre Yolu” yapım çalışmalarına başlayacağız.
  7. Kamu arazisi olan İmrahor Vadisi ve İncesu Deresi gibi değerlerimizi rekreasyon alanlarına dönüştüreceğiz.
  8. Yerel sulama altyapısını geliştiren projelerimizi hayata geçirerek, yağmur suyu hasadı ve gri su kullanımının yaygınlaştırılması ile topraklarımızdaki su verimliliğini artıracağız.
  9. Ankara’nın su ve hava kirliliğini düzenli olarak ölçen istasyonların sayısını artıracak, fabrikaların arıtma ve filtreleme hususundaki yükümlülüklerini tavizsiz şekilde yerine getirmelerini sağlayacağız.
  10. Ankara’da yeşil alanları korumaya ve ağaçlandırmaya önem vereceğiz.
  11. Ankara’nın trafik problemini yeni ulaşım hatlarıyla kalıcı olarak çözeceğiz. Ankara’da alternatif karayolu projelerini hayata geçirecek, yeni otobüs hatları, tramvaylar ve metro hatları ile toplu taşıma seçeneklerini geliştirerek trafik sıkışıklığını ortadan kaldıracağız.
  12. Ankara genelinde motokuryelerin ulaşımını düzenleyerek güvenli bir şekilde hizmet vermelerini sağlayacak uygulamaları hayata geçireceğiz.
  13. Ankara’nın her mahallesine geri ödemeli atık makineleri yerleştirecek, geri dönüşümle şehrimizi hep birlikte koruyacağız.
  14. Ankara genelinde temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını kullanmayı teşvik eden projeleri hızla hayata geçireceğiz.

ŞEFFAF BELEDİYECİLİK

  1. Ankara’yı FAİZLE borçlandırmayacağız, mevcut borçları da öz kaynaklarla azaltacağız. Çalışmalarımızda “denk bütçe” anlayışını esas alarak, vergilerin tamamını Ankaralılara hizmet için kullanacağız.
  2. Ankara Büyükşehir Belediyemizde “Ankaralının emaneti” anlayışıyla israfı önleyecek, Ankara’nın kaynaklarını adaletle yöneteceğiz.
  3. “Refah Masası” uygulamamız ile Ankaralı hemşehrilerimizi yöneticilerini denetleme ve belediye ile olan sorun ve ihtiyaçlarını aracısız giderme imkanına kavuşturacağız.
  4. Yolsuzluğu, rüşveti ve adam kayırmacılığı engelleyecek yönetim anlayışını Ankara’ya getirecek, haksız zenginleşmeye izin vermeyeceğiz.
  5. Belediyemizde aynı işi yapıp farklı ücret alan çalışanlar için adaletli, kadro güvenceli bir çözüm sağlayacağız.
  6. Belediyemizde, kadrolar oluşturulurken ehliyet ve liyakati esas alacağız.
  7. İhale süreçlerini şeffaflaştıracak ve sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlanacağız. İhaleleri yandaşlara, akrabalara, eşe dosta değil, adil ve şeffaf bir sürecin sonunda hak edenlere vereceğiz.
  8. Ankara Büyükşehir Belediyemizin mali tablolarını ve faaliyet raporlarını düzenli olarak web sayfamızda paylaşarak, belediyemizi halka hesap verir hale getireceğiz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE KONUT İNŞASI

  1. Büyükşehir Belediyemizin bir iştiraki olan PORTAŞ aracılığıyla ucuz konut, sosyal konut ve kentsel dönüşüm seferberliğini başlatacağız. Uygulayacağımız konut projelerimizle ve kuracağımız kooperatiflerle ihtiyaç sahibi Ankaralı hemşehrilerimizi kira öder gibi, faiz ödemeden ev sahibi yapacağız. Evini kendi yapmak isteyen vatandaşlarımıza maliyetsiz arsa üretecek ve hiç konutu olmayanlara bu arsaları tahsis edeceğiz.
  2. Pursaklar, Keçiören, Mamak, Sincan ve Etimesgut gibi ulaşım altyapısı nispeten gelişmiş olan ilçelerimizde yeni konut alanları oluşturacağız.
  3. Bahçelievler, Emek, Kızılay, Ulus gibi yapı stoku yaşı 80 ile 100 yıl aralığında olan, 2000 yılından önce yapılan konutlarının %90’ı deprem yönetmeliğine uygun olmayan ilçelerimizde mahalle bazlı kentsel dönüşümleri teşvik edeceğiz.
  4. Ankara Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı” ve “PORTAŞ” koordinatörlüğünde kentsel dönüşümle ilgili her türlü takip, denetim ve hukuki yaptırımın kararlılıkla uygulanmasını sağlayacağız.
  5. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak önceliğimiz, Ankara’da yıllar önce başlanmış, ancak tamamlanamamış olan tüm kentsel dönüşüm projelerini tamamlayacak, halkımızı evlerine kavuşturacağız.
  6. Kentsel dönüşümde rantı değil hakkı üstün tutacağız.
  7. Etkin bir ‘Arazi Yönetim Sistemi’ tasarlayarak, çeşitli kurumların sorumluluğu altındaki arazilerin imar süreçlerini kentsel dönüşüm esaslı olarak planlayacağız.
  8. Kentsel dönüşümde, parsel bazlı dönüşümlerden mümkün olduğunca vazgeçecek, şehir merkezleri dahil, mahalle bazında bütün olarak dönüşüm projeleri hazırlayacak ve uygulayacağız. Yapılaşmayı mahalle kültürümüzün temel dinamiklerine uygun şekilde planlayarak, mahalle kültürümüzü yeniden canlandıracağız.
  9. Kentsel dönüşümü Ankaralıların aile bütünlüğünü, geniş aile yapısını, mevcut komşuluklarını etkilemeyecek şekilde yapacağız. Göçe zorlayan değil, yerinde dönüşüme önem veren bir kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz.
  10. Ankaralı hemşehrilerimize, Büyükşehir Belediye kaynakları ile kentsel dönüşüm finansmanı vereceğiz. Ankara’da mülk sahipleri, yerel yönetimler ve özel müteşebbis arasındaki uyuşmazlıkları çözümleyen, adil ve hakça paylaşım esaslı bir sistem geliştireceğiz.
  11. Kentsel dönüşümle eş zamanlı olarak, Ankara’nın altyapı ve üst yapı dönüşümlerini sağlayacağız. İçme suyu, telekomünikasyon, kanalizasyon, trafik ve otopark ile ilgili yenileme ve iyileştirme çalışmalarını hızla tamamlayacağız. Üst yapıda, Ankaralı hemşerilerimizin daha fazla yeşil alana kavuşturulmasını sağlayacağız. Tabiat ve tarihi sit alanlarımızı, tarım arazilerimizi kentsel dönüşüme feda etmeyeceğiz.
  12. Afet anlarında kesintilerden etkilenmeyen haberleşme sistemlerini ve afet önleyici uygulamaları hızla hayata geçireceğiz.
  13. Ankara’nın inşası ve dönüşümünde gelecek nesillerimizi önceleyen, onların yaşam kalitesine odaklanan bir anlayışı hakim kılacağız. Kentsel dönüşümü Ankara’nın 100 yıl sonrasını düşünerek planlayacağız. Ankara’nın kent estetiğini ve tarihi şehir kimliğini öne çıkaracağız.

TARIM VE HAYVANCILIK

  1. Ankara’nın bir sanayi şehri olduğu kadar, bir tarım şehri olduğu bilinci ile çalışacağız.
  2. Çubuk ilçemizde bulunan Besi Organize Sanayi Sitesi’ni işler hale getireceğiz. Polatlı ve Haymana ilçelerimize 2 adet yeni Besi Organize Sanayi Sitesi kuracağız. Besi Organize Sanayi Sitelerimiz sayesinde, üreticimizin maliyetlerini düşürecek, Ankara sınırlarına dayanmış olan besi çiftliklerinin oluşturduğu çevre sorunlarını giderecek ve geri dönüşüm faaliyetlerini etkili hale getireceğiz. Bu tesislerin kendi enerjilerini üretebilir olmalarını sağlayarak, besicilerimizi enerji maliyetinden kurtaracağız. Kuracağımız Organize Sanayi Tesislerimizde, et kesimi ve işleme, deri işleme, biyogaz üretimi, atığın yerinde yönetimi ünitelerini kuracağız.
  3. “Başkent Tarım ve Hayvancılık Gelişim Ofisi”ni kurarak daha verimli ve sürdürülebilir tarım ve hayvancılık tekniklerini hızla Ankara kırsalına ulaştıracağız. Tarım ve hayvancılığı kolaylaştıran teknolojik aletlerin edinimine katkı sağlayacağız.
  4. “Başkent Tarım ve Hayvancılık Gelişim Ofisi” ile çiftçilerimize “Ata Tohumu Desteği” ve “Organik Tarım Desteği” vereceğiz.
  5. Önemli bir tarım kenti olan Ankara’mıza büyük ölçekli bir gübre fabrikası kuracağız. Bu fabrika ile organik gübre üretimi, komposlama yöntemi ile organik gübre üretimi ve sentetik gübre üretimi gerçekleştireceğiz.
  6. Kırsal kesimde güneş, rüzgar ve jeotermal gibi enerji kaynaklarına uygun “Çevre Dostu Enerji Tarlaları” kuracağız. Elde edeceğimiz elektriği doğrudan ücretsiz olarak çiftçimizin kullanımına sunacağız. Kapasite fazlası elektriği ise devlete satacak, bu geliri tarım ve hayvancılık ile uğraşan Ankaralı hemşehrilerimize mazot desteği olarak vereceğiz.
  7. Çiftçilerimizin faiz batağına sürüklenmesinin önüne geçmek için “Refah Tarım Kooperatifi” kuracak ve 5 yıla kadar faizsiz finansman desteği sunacağız.
  8. “Refah Tarım Kooperatifi” ile ürünlerin toplu pazarlamasını ve satışını kolaylaştırırken, geçim derdiyle boğuşan tüketicilere de daha ucuz ürün sunulmasına imkan oluşturacağız.
  9. “Köye Dönüş” projesini hayata geçirerek, köyüne geri dönenlere nakliye, ata tohumu gibi hibe destekleri vereceğiz. Köydeki gençlerimize ise “Refah Tarım Kooperatifi”nde vereceğimiz desteklerde öncelik tanıyacağız. Baba ocağını onarmak isteyenlere “onarım desteği” sağlayacağız.
  10. Ankaralı çiftçilerimiz için kazançlı bir alternatif, iş ve gelir kaynağı olan arıcılığı teşvik edeceğiz. Arıcılığa yeni başlayanlara ilk yılında besleme desteği verecek ve üretilen ürünlerin markalaşmasını sağlayacağız.
  11. Ankara’da tarım ve turizmi birleştirerek “Ekoturizm Projesi”ni hayata geçireceğiz. Çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara duyarlı projeleri hayata geçirerek yerel ekonomiyi el birliğiyle ayağa kaldıracağız.

SOSYAL VE KÜLTÜREL YAŞAM

  1. “Mahalle Evi” projemizle, Ankara’nın her mahallesinde kadınlarımızı özel toplantılarını yapabilecekleri bir mekana kavuşturacağız.
  2. “Refah Mahallesi Piknik Alanı” projemizle, mahalle evlerinden kaldıracağımız araçlarla ailelerimizi kent ormanlarında kuracağımız piknik alanlarına ulaştıracağız.
  3. Refah Mahallesi Piknik Alanlarımızda açacağımız “Orman Kütüphaneleri” ile Ankaralı aileleri ve çocuklarımızı kitapla buluşturacağız.
  4. Refah Mahallesi Piknik Alanlarımızda paylaşımlı bisiklet ve kar amacı gütmeyen büfe hizmetlerini sunacağız.
  5. “Refah Market” projemizle, ihtiyaç sahiplerinin yıl boyu gıda, giyim, eşya, kırtasiye gibi ihtiyaçlarını bedelsiz karşılayacağız.
  6. Ayrım gözetmeksizin bütün ibadethaneleri ayda bir temizleyeceğiz.
  7. “Güçlü Aile Güçlü Türkiye Merkezi” ile aile kurumumuzu koruyacağız.
  8. “Bağımlılıkla Mücadele Birimleri”miz ile gençlerin madde bağımlılığından korunması için etkin ve sürekli önlemler alacağız.
  9. Sokak köpeklerini modern ve konforlu barınaklarda toplayarak, güvenli sokakları ve parkları Ankaralı çocuklarımıza armağan edeceğiz. Planlı kısırlaştırma, sahiplenmeyi özendirme ve barınakları çoğaltmayla sokaklarımızı başıboş sokak köpeklerine karşı güvenli kılacağız.
  10. Sosyal kesimleri desteklemek için yapacağımız alışverişlerde, mahalle bakkalını, kasabını, manavını, esnafını tercih ederek, küçük esnafın ayakta kalmasını sağlayacağız.
  11. Küçük işletme sahiplerine ve girişimcilere bir yıl geri ödemesiz üç yıl vadeli faizsiz finansman sağlayacağız.
  12. Kültür ve sanat alanında milletimizin şuur ve değerlerini ihya edeceğiz. Halkımızı sahnelerle daha rahat buluşturacağız. Değerlerimizi çürüten ve yozlaştıran değil, yaşatan ve geleceğe taşıyan sahneler kuracağız.
  13. Kadim şehrimiz Ankara’daki tarihi eserlerin restorasyonunu, işin ehli olmayan firmaların insafsızlığına bırakmayacağız.
  14. “Şehir Bostanı” projemizle Ankaralıların kırsal hayata olan özlemlerini gidereceğiz.
  15. Amatör spor kulüplerini düzenli olarak destekleyeceğiz.
  16. Başkent futbol liglerindeki temsilcisi olan kulüplerimize düzenli ve sürekli destek programları uygulayacağız.

ÇOCUKLARIMIZ

  1. Ankara’daki devlet okullarında eğitim gören çocuklarımıza beslenme desteği vereceğiz.
  2. Ankara’nın tüm ilçelerinde kuracağımız “Hayata İlk Adım Evleri” ile çocuklarımızı teknolojiyle buluşturacak ve güncel meslekleri tanımalarını sağlayacağız.
  3. Ankaralı çocuklarımıza hayatın yaşadıkları sokaklarla sınırlı olmadığını erken yaşta göstermek üzere başka şehirlerle buluşturacağımız kültür turları düzenleyeceğiz.
  4. “Ankara’nın Çocukları Buluşuyor” projemizle Ankara’nın şehir merkezlerindeki çocuklarımıza kırsaldaki yaşamı, kırsaldaki çocuklarımıza şehir merkezlerindeki yaşamı tanıtacağız.
  5. Başkentli çocuklarımız için daha güvenli, donanımlı, özgürce oynayabilecekleri park alanları oluşturacağız.
  6. Çocuklarımızı hareketsizlik ve obeziteye karşı korumak üzere mahallelerimize “Çocuk Spor Okulları” kuracağız.
  7. “Ankara Çocuk Bilim ve Sanat Okulları” kurarak, her bir çocuğumuzun kendine özel yeteneklerini keşfedeceğiz. Geleceğin sanatçılarını, ilim ve bilim insanları olmaları yolunda çocuklarımızı destekleyecek, doğru eğitimi almalarını sağlayacağız.
  8. Çocuklarımızın kültürünü, medeniyetini tanıyan, geleceğin bilinçli nesilleri olmalarına katkı sağlamak adına her okula bir “Ankara Şehir ve Medeniyet Kütüphanesi” kuracağız.
  9. Ankara sokaklarında yaşamak zorunda bırakılan, çalıştırılan ve dilendirilen tüm çocuklarımızı koruma altına alacağız.
  10. Ailesi maddi sorun yaşadığı için çalışmak zorunda kalan tüm çocuklarımızın maddi sorunlarını gidererek mesleki eğitime yönlendireceğiz.

GENÇLERİMİZ

  1. “Büyükşehir Gençlik Konseyleri” ile belediyelerimizdeki tüm yönetimsel süreçlere gençlerimizi dahil edeceğiz.
  2. Ankara Büyükşehir Belediyemizde ve iştirak şirketlerimizde gençlerimize staj ve yarı-zamanlı çalışma imkanı sunacağız. Staj yeri bulamayan gençlerimizin bu ihtiyacını karşılayacağız.
  3. Gençlerimizin, pratiğe dayalı meslek öğrenimini ve istihdamını geliştirmek üzere, Ankara’da faaliyet gösteren şirketlere “staj ve istihdam teşvikleri” sunacağız.
  4. Kuracağımız “Ankara Gençlik Merkezleri”nde gençlerimize hem yüksek hızlı internet hem sosyalleşme fırsatı hem de kaliteli vakit geçirme, mesleki eğitim ve kültürel gelişim imkanı sunacağız.
  5. Ankara Gençlik Merkezlerimizde kuracağımız “fikir geliştirme atölyelerimizde”, gençlerimizin iş planlarını uzman ekiplerimizle yapmasını, hibe programlarına belediyelerimiz aracılığı ile başvurmasını sağlayacağız.
  6. “Sahne Ankara” projemiz ile sanatçı gençlerimize; müzik, tiyatro, sanat galerisi gibi sanatsal faaliyetlerini icra etme ve sergileme imkanlarını sürekli olarak sunacak, ekipman desteği verecek ve sanatlarından gelir elde etmelerini sağlayacağız.
  7. “Ankaralı Genç Refah Kart” ile 18-24 yaş aralığındaki tüm gençlerimize aylık 1.000 TL değerinde müze, tiyatro, sinema gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerden ücretsiz yararlanabilecekleri ya da kitap, giyim ve teknoloji alışverişlerinde indirimlerden faydalanabilecekleri uygulamayı hayata geçireceğiz.
  8. Gençlerimize miktarını güncel enflasyonu baz alarak belirleyeceğimiz “Refah Bursu” vereceğiz. Gençlerimizin eğitimini destekleyecek, sadece kariyerlerine odaklanmaları için üzerimize düşeni yapacağız.
  9. Ankara’nın önemli kütüphanelerinde “Gençler İçin Yazarlık Atölyeleri” kuracağız. Gençlerimizi popüler yazarlarla, güçlü kalemlerle buluşturacağız.
  10. Ankara’daki üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorunlarını cüzi rakamlarla barınabilecekleri yeni öğrenci yurtları inşa ederek çözeceğiz.
  11. Ankara sınırlarında eğitim alan üniversiteli öğrencilerin su faturalarında %50 indirim sağlayacağız.
  12. Özel sektörle yapacağımız anlaşmalar ile eğitim ve öğretimle ilgili malzemelerde Ankara genelinde “Refah İndirimi” uygulamasını başlatacağız.
  13. MOBA, FPS, RTS ve diğer tüm e-Spor alanlarında profesyonelleşmek isteyen gençlerimize öncü olmak üzere “e-Spor Okulları”nı kuracağız.
  14. “Başkent Motor Sporları Pisti” ile gençlerimizin güvenli bir ortamda sürat tutkusunu deneyimli eğitmenler nezaretinde gidererek, ileri sürüş tekniklerini öğrenmesini sağlayacağız.
  15. Araba kullanmayı bilmeyen gençlerimizin, oluşturacağımız trafiğe kapalı güvenli alanlarda tecrübeli eğitmenlerden trafik kurallarını sahada deneyimleyerek öğrenmelerini sağlayacağız.
  16. Başkentli gençlerimizin bisiklet, e-bisiklet ve scooter hizmetlerine indirimli olarak erişimlerini sağlayacağız.
  17. Çiftçiliği meslek edinmek isteyen Ankaralı gençlerimize, arazi tahsisinden gübre ve ata tohumu desteğine, tarım ekipmanlarına kadar her türlü katkıyı sağlayacağız.
  18. Ankara’da öğrenim hayatına devam eden ihtiyaç sahibi üniversiteli gençlerimizin, Ankara Büyükşehir Belediyemizden temin edecekleri biletler ile Ramazan ve Kurban bayramlarında aileleriyle bilet masrafını düşünmeden bir araya gelmesini sağlayacağız.
  19. Yuva kurmak isteyen gençlere destek için “Evliliğe İlk Adım” birimi kuracağız. 18-30 yaş aralığındaki gençlerimize “aile eğitimi” verecek ve ekonomik yüklerini hafifletecek destek projelerimizden faydalandıracağız.
  20. Yuva kuracak, öksüz, yetim ya da ailesi geçim sıkıntısı yaşayan genç kızlarımıza “Refah Çeyiz Desteği” vereceğiz.

KADINLARIMIZ

  1. “Büyükşehir Kadın Meclisi” ile Ankara’nın yönetiminde kadın temsilini artıracağız. Büyükşehir Kadın Meclisinde alınan kararları, belediye meclisine taşıyacak, uygulayacak ve takipçisi olacağız.
  2. Büyükşehire bağlı tüm toplu taşıma güzergahlarında, çocuk ve kadınlarımızın huzurla yürüyebilmesi için aydınlatma ve güvenlik önlemlerini hızla artıracağız.
  3. Şiddete maruz kalan kadınlarımız için “Tek Kapı Ankara” uygulamasını hayata geçireceğiz. Kadınların cep telefonlarına indirebilecekleri bu uygulama ile kadına şiddet vakalarında sağlıkçıdan kolluk kuvvetine bütün birimleri anında haberdar edeceğiz.
  4. Kuracağımız “Sıcak Yuva Merkezleri” ile şiddete uğrayan ve gidecek yeri olmayan kadınlarımızın barınma ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak ve istihdam imkanı sağlayacağız.
  5. Kuracağımız “Büyükşehir Arabuluculuk Merkezleri” ile ailelerin dağılmasını önlemeye çalışacağız. Arabuluculuk ve hukuki destek hizmetleri sunarak aile kurumunu koruyacağız.
  6. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde açacağımız “Kadın Meslek Edindirme Kursları” aracılığıyla; e-ticaret, girişimcilik, yönetici asistanlığı, aşçılık, evde bakım, ev hizmetleri gibi mesleklerde, yüz yüze ve online dersler vererek kadınlarımızı meslek sahibi yapacak ve istihdam imkanları sunacağız.
  7. Kuracağımız “Kadın Refah Kooperatifi” ile ev kadınlarının el emeği ürünlerini markalaştıracak, ekonomilerine katkı sunacak ve sırtlarındaki yükü azaltacağız.
  8. Ankaralı ailelere sağlayacağımız her türlü desteği doğrudan ailedeki kadınlara ulaştıracağız. Büyükşehir sınırlarında, çocuklarının önüne sofra kuramayan hiçbir aile kalmayacak.
  9. Mahallelerimizde kar amacı gütmeyen “Refah Çocuk Kreşi” açarak çalışan annelerin kreş sorununu çözeceğiz.
  10. İhtiyaç sahibi ailelerin bebeklerine “yeni doğan desteği” kapsamında 12 ay süre ile mama ve çocuk bezini ücretsiz sağlayacağız.
  11. Belediyemizde çalışan kadınlara doğum günü, okuma bayramı gibi özel günlerde “Anne Çocuk İzni” vererek, çocuklarının mutlu günlerinde yanlarında olmalarını temin edeceğiz.
  12. Büyükşehir bünyesinde kuracağımız “Kadın Sağlık Birimi” ile kadınlarımıza psikolojik ve fiziksel destek sağlayacak, kadın hastalıklarında erken teşhis, maddi ve manevi tedavi desteği sunacağız.
  13. Büyükşehir sınırlarındaki kız çocuklarının okul öncesinden lise sona kadar eğitimi için “Kız Çocukları Eğitim Fonu” ile maddi sorunlar nedeniyle okula gidemeyen kız çocuklarımızı okutacağız.

BÜYÜKLERİMİZ

  1. “Ankaralı Büyüklerimizin Öz Evladı Biziz” anlayışıyla, yalnız yaşayan yaşlılarımız için markete, fırına, eczaneye biz gideceğiz.
  2. Geçim darlığındaki emeklilerimizin ekonomik yüküne ortak olacağız. Gıda ve ilaç alımlarına destek olacak, doğalgaz tüketimlerinde fatura yükünü paylaşacağız.
  3. Hastaneye gitme imkanı olmayan yaşlılarımıza, belediyemiz bünyesindeki refakatçilerimizin eşlik etmelerini sağlayacağız.
  4. Yalnız ve geliri olmayan yaşlılarımız için ücretsiz barınma, beslenme ve sağlık hizmeti sunan “Büyükşehir Bakımevlerini” kuracağız.
  5. Yaşam faaliyetlerini tek başına sürdüremeyen, evde bakım hizmetine ihtiyaç duyan tüm yaşlılarımızın kişisel bakımını yapacağız.
  6. Yaşlılarımızı ziyaret edecek “yaşlı kontrol birimleri” ile dijital dolandırıcılık, organize evlilik çeteleri, mülk hırsızlığı gibi suçlara karşı, büyüklerimizin korunmasını sağlayacağız.
  7. Yalnız yaşayan 65 yaş ve üstü büyüklerimizin evlerini ihtiyaç duymaları halinde biz temizleyecek, evlerinin bakım ve onarımını biz yapacağız.
  8. İhtiyaç sahibi olan ve kirada oturan yaşlılarımıza emekli aylıklarının yetersizliği nispetinde kira desteği vereceğiz. Hiçbir geliri olmayan yaşlılarımızın aylık temel gıda ve ilaç masraflarını karşılayacağız.
  9. “Başkent Yaşlılar Kıraathanesi” ile büyüklerimizin ücretsiz çay kahve içebilecekleri, arkadaşlarıyla vakit geçirebilecekleri, günlük gazete ve kitap okuyabilecekleri, ücretsiz ulaşım imkanlarının sağlandığı nezih sosyalleşme ortamları sağlayacağız.

ENGELLİLERİMİZ

  1. “Engelsiz Ankara Ofisimiz” ile bütün engelli hemşehrilerimizi kayıt altına alacak, ulaşımdan sağlığa, sosyalleşmeden istihdama tüm ihtiyaçlarını düzenli olarak takip edeceğiz.
  2. Ankara’nın tamamını engelli yaşam dostu kent haline getireceğiz. Yeni projelerimizi hayata geçirirken öncelikle engelli hemşehrilerimizin konforunu göz önünde bulunduracak, bütün üstyapı çalışmalarını engelsiz bir şekilde tasarlayacağız.
  3. Engellilerimizin, toplu taşımaya erişimlerini kolaylaştıracak asansörler, yürüyen merdivenler, sinyalizasyon sistemleri gibi araçları modernize edecek, bu sistemlerden yoksun yerlere ivedilikle kuracağız.
  4. Belediyelerimizde engelli hemşehrilerimizin istihdam oranını artıracak, özel sektörle el ele verecek, çalışabilir durumdaki engelli hemşehrilerimiz için yeni iş imkanları oluşturacağız.
  5. Engelli hemşehrilerimizi spor ekosistemine entegre edecek “Engelsiz Spor” alanları oluşturacağız.
  6. Profesyonel spor yapmak isteyen engelli çocuklarımız ve gençlerimiz için “Engelsiz Spor Okulu” kuracağız.
  7. Yeni yapılara inşaat ve iskan ruhsatı için engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygunluk şartı arayacağız.
  8. Tarım faaliyetlerine katılmak isteyen engellilerimize öncelik tanıyacak, tarım alanlarına ulaşımını biz sağlayacağız.
  9. Belediyelerimize ait sosyal tesislerimizde engelli hemşehrilerimize yüzde 50 indirim uygulayacağız.
  10. Belediyelerimizin sosyal tesislerinde engellilerimiz için azami düzeyde bir istihdam kotası ayıracağız.
  11. Engelli hemşehrilerimizin konut su faturalarında yüzde 50 indirim uygulayacağız.
  12. Evlerinden çıkmakta güçlük çeken, vasıtası olmayan ya da vasıta kullanamayacak durumda olan engelli hemşehrilerimizin hastane ve kamu kurum ziyaretleri başta olmak üzere seyahat ihtiyaçlarını özel donanımlı araçlarımızla sağlayacağız.
  13. Engelli vatandaşlarımıza belediyelerimizdeki tüm işlemlerinde öncelik tanıyacağız.
  14. “Engelli Bakım Merkezi” çalışanlarımız ile yaşam faaliyetlerini tek başına sürdüremeyen, evde bakım hizmetine ihtiyaç duyan tüm engellilerimizin kişisel bakımını yapacağız.
  15. Engelli hemşehrilerimiz için yüz yüze ve online eğitimler düzenleyerek, ülke ekonomisine katkı sunabilecekleri meslekleri öğrenmelerini sağlayacağız.
  16. Tüm sektörlerde ve özellikle e-ticaret alanında engelli istihdamını ve girişimciliğini destekleyecek, evden çalışmaya uygun istihdam imkanlarının artırılmasını sağlayacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir